Meniu Închide

Începuturile profesiei de detectiv in Romania

In Romania, profesia de detectiv particular a început în perioada . Un nume celebru din acea prioadă este cel al lui Alexandru Nicolschi (1915 – 1992) fost general român de Securitate, care a avut funcțiile de subdirector general al Direcției Generale a Securității Poporului  intre 1948 și 1953 iar apoi, secretar general al Ministerului Afacerilor Interne intre anii 1953-1961.

Spion sovietic, Nicolschi, este prins la granița, este condamnat la închisoare și mai apoi eliberat în 1944. În anul 1945, este numit în funcția de șef al Corpului de Detectivi din Direcția Generală a Poliției.

Profesia de detectiv particular în Romania contemporană

După revoluția din 1989, profesia de detectiv particular nu a mai fost supusă vreunei restricții. Prima Agentie de detectivi particulari în România, apare în Drobeta Turnu Severin la data de 01  feb. 1991, ce funcționa în baza Legii 31/1990, a societăților comerciale..Ulterior, în 2003 apare legea 329 care confera meseriei de detectiv particular un cadru special.

Astfel, detectivul particular este persoana atestată profesional de către Inspectoratul General al Poliției Române și care lucrează în cadrul unei societăți specializate de detectivi particulari sau în cadrul propriului cabinet individual de detectiv particular și, care poate fi angajată de către o persoană fizică sau juridică pentru servicii de investigații private, conform legislației ăn vigoare.

Societățile specializate si cabinetele individuale de detectivi particulari, cadrul carora detectivul particular își exercita profesia, trebuie să fie licențiate de către Inspectoratul General al Poliției Romane, institutie ce ține evidența tuturor detectivilor atestați, a societătilor specializate si a cabinetelor individuale de detectivi particulari.